Home » Blog » Winkel in de kijker » Al'Binete

Al'Binete

20 Maart 2017
Al

Lees meer over

Winkel in de kijker

Deel dit artikel

Al’Binete - Haccourt

Als Vlaamse op bezoek bij biowinkels in Wallonië, ja het is eens wat anders. Sommige mensen vragen zich duidelijk af wat ik hier dan juist doe. Maar andere winkels hebben dit helemaal begrepen en ik word er hartelijk ontvangen. Bienvenue chez Al’binete!

Bij het binnenkomen in de vestiging in Haccourt word ik meteen heel hartelijk ontvangen door Paul. Met een brede glimlach heet hij mij van harte welkom. “Kies maar een sapje uit”, zegt hij “en euh wil je iets om te snoepen of heb je liever iets zout?” Ik ga voor een stukje crunchy chocolade, den aard van ’t beestje weet je wel.

Terwijl we naar zijn kantoortje lopen, valt me meteen op wat voor prachtige groenten en fruit hier liggen. Het is een kleurrijk festijn en de groenten blaken van versheid. Ze worden ook continu besproeid met waterdruppels. Het doet mij wat denken aan de Amerikaanse Wholefoods winkels maar het is authentieker. Ik spreek Paul er meteen over aan.

“Aha fijn dat je dat opmerkt”, lacht Paul. “Zo is het eigenlijk ook allemaal begonnen. 33 jaar geleden stond ik op de markt met mijn biologische groenten. Van daaruit is die passie voor biologische voeding eigenlijk gegroeid. Ik ben een boerenzoon dus ik heb die achtergrond ergens wel mee gekregen maar ik wilde het anders doen. Ik wilde het niet doen op de conventionele manier maar via mijn eigen filosofie. Ik koos voor bio. Voor mij is het heel belangrijk dat er een goed evenwicht zit tussen de boeren, de verdelers en de consumenten. Dat is ook wat ik met Al’Binete probeer te bereiken.

“De eerste vestiging van Al’Binete werd geopend in 1991 in Luik, in 2000 volgde Roccourt en in 2015 volgde Haccourt. In het voorjaar van 2017 zal er een nieuwe vestiging openen in Waremme. Steeds met 100% biovoeding en een fijne familiale sfeer”, besluit Paul.

Al’Binete Luik

Als Vlaamse op bezoek bij biowinkels in Wallonië, ja het is eens wat anders. Sommige mensen vragen zich duidelijk af wat ik hier dan juist doe. Maar andere winkels hebben dit helemaal begrepen en ik word er hartelijk ontvangen. Bienvenue chez Al’binete!

Eigenlijk ben ik heel aangenaam verrast door de winkels van Al’Binete. Ik bezocht eerder al de vestiging in Haccourt en ook de winkel in het centrum van Luik heeft een prachtige selectie aan groenten en fruit. Ik krijg er echt honger van. Helaas moet ik nog een serieuze tour doen vandaag dus kan ik de groenten niet meenemen. Maar mocht ik nog eens in Luik passeren, spring ik hier zeker opnieuw binnen.

De passie van zaakvoerder Paul trekt zich duidelijk in alle winkels door. “Eigenlijk kan je Al’binete samenvatten in vier grote ‘R’ waarden”, zegt Paul.

  1. Respect: bij Al’Binete draait alles rond respect. Zowel voor de producent, het product als naar de omgeving en de klanten toe.
  2. Rigeur: oftewel toewijding. Ik wil dat iedereen die hier werkt erg toegewijd, enthousiast en nauwkeurig werkt. Alleen zo krijgen we het beste voor onze klanten.
  3. RH: of ‘Résources Humaines’. Daarmee bedoel ik dat alles samenhangt en met elkaar verbonden is. Respect voor de dingen en producten houdt ook respect in voor het personeel en de manier waarop we met het personeel omgaan. Uiteraard moet je delegeren maar we willen dat iedereen zijn plaats kent en daar ook tevreden mee is.
  4. Rentabilité: voor mij is het heel belangrijk dat dit een waarde is en geen doel op zich. Als de producent een eerlijke prijs voor zijn producten krijgt en ik die producten ook eerlijk kan verkopen terwijl ik dan rendabel kan zijn, dan is dat voor mij voldoende.

“Het is net omdat die waarden voor ons zo belangrijk zijn dat we kiezen voor een samenwerking met 2Bio. We volgen dezelfde strategie en logica en we willen ons allebei onderscheiden van de traditionele supermarkten. Partnerschap is voor mij erg belangrijk.”

Al’binete Raccourt

Als Vlaamse op bezoek bij biowinkels in Wallonië, ja het is eens wat anders. Sommige mensen vragen zich duidelijk af wat ik hier dan juist doe. Maar andere winkels hebben dit helemaal begrepen en ik word er hartelijk ontvangen. Bienvenue chez Al’binete!

Ondertussen telt Al’Binete 3 vestigingen. In het voorjaar van 2017 komt daar nog een 4de bij. De winkels zijn fris en modern ingericht en zijn heel toegankelijk voor alle soorten publiek. Zaakvoerder Paul vertelt enthousiast over de evolutie.

“Ja toen we met de eerste zaak zo’n 33 jaar geleden startten, werden we toch wel een beetje raar bekeken. Bio had toen een heel andere reputatie dan nu. Het had een geitenwollensokken imago en mensen verklaarden ons zot. Toch hebben we altijd doorgebeten en onze filosofie kost wat kost willen doortrekken. Ondertussen is het concept bio uitgegroeid tot een enorme hype. Wij proberen wel om die kerk in het midden te houden. We bieden bijvoorbeeld wel trendy producten als superfoods aan maar gaan ook niet overdrijven en blijven trouw aan onze basis. Doordat we 7/7 geopend zijn, zien we ook wel een evolutie in het publiek. We hebben heel wat trouwe klanten. De oudere klanten komen vooral voor de smaak en de kwaliteit van de producten. Jongere klanten vinden het vooral handig dat de winkel open is op zondag omdat ze dan zaterdag niet door de drukte moeten. Ze liggen minder wakker van het feit dat alles hier bio is.

Maar we vinden het vooral belangrijk dat elk type klant zich hier goed voelt. We helpen klanten waar nodig en staan voor een laagdrempelige en informele sfeer. Als we daarbij nog eens eerlijke producten kunnen verkopen en producenten een eerlijke prijs kunnen geven, dan is voor mij de cirkel rond.”

© Foto’s en tekst door Manon Macaron

Al
Al
Al
Al
Al
Al
Al
Al
Al
Al
Al
Al
Al
Al
Al
Al
Al
Al
Al
Al
Al
Al
Al
Al
Al
Al